4000 Islands

4000 Islands Laos

De idyllische ‘4000 Islands’ van Laos liggen helemaal in het zuidelijke puntje van het Aziatische land, midden in de Mekong Rivier. De archipel bestaat uit vele begroeide mini-eilandjes die kriskras in de machtige Mekong verspreid liggen. Je kunt op slechts 3 eilanden verblijven; Don Det, Don Khon en Don Khong.

Op de 4000 Islands (in het Laotiaans; ‘Si Phan Don’ genoemd) lijkt de tijd stil te staan. Alles gaat er gemoedelijk aan toe, zelfs voor Laotiaanse begrippen. Veel bezoekers komen hier dan ook vooral voor de relaxte sfeer. Vaak verdwijnt zo’n vibe naarmate een bestemming populairder wordt en de bezoekersaantallen toenemen, kijk bijvoorbeeld naar de eilanden in Thailand en zelfs in Cambodja. Maar hier op de 4000 Islands is het gelukkig nog lang niet zo ver. Hier mixt het langzame eilandleven zich nog moeiteloos met het handjevol bezoekers dat de weg naar de eilanden weet te vinden.

Wil je meer doen dan alleen relaxen, dan kan dat. Maak een fietstocht over de pittoreske plattelandswegen langs felgroene rijstvelden of ga op zoek naar de zeldzame Irrawaddy dolfijnen die hier in de rivier leven. Ook een boottocht naar enkele spectaculaire watervallen, een dagje ronddobberen op de rivier in een tube, een kajaktocht en de adembenemende zonsondergang over de Mekong Rivier zijn aanraders.

Don Det, Don Khon of Don Khong

De meeste reizigers kiezen voor Don Det als uitvalsbasis voor hun bezoek aan de 4000 Islands. Don Det heeft de meeste faciliteiten en de meeste guesthouses, maar nog steeds een prettige ‘laid back’ vibe. Het eiland wordt via een brug gelinkt aan het zuidelijk gelegen Don Khon; een rustig eilandje met mooie watervallen. De derde en laatste plek waar je kunt overnachten, is het naastgelegen Don Khong. Dit is veruit het grootste eiland, maar wordt wel het minst bezocht. Er zijn minder guesthouses te vinden dan op Don Det en Don Khon, al zijn de hotels er wel een tikkeltje luxer. Lees hieronder verder voor onze reistips en ervaringen op alle drie de verschillende eilanden.

Bestemmingen en bezienswaardigheden bij de 4000 Islands

Bekijk onze video van de 4000 Islands

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten

GlobeHopper reistips

Hoe kom je op de 4000 Islands

Andere tips in Laos (en Cambodja)

Bolaven Plateau

Siem Reap

Pakse