Heb jij dat ook wel eens? Je komt net terug uit het buitenland en staat weer met beide voeten op Nederlandse bodem. En dan ineens vallen je dingen op die je altijd heel normaal hebt gevonden. Of je merkt dat er iets is veranderd tijdens je afwezigheid. Dat wij zoveel lekkere kaas- en broodsoorten hebben in de supermarkt bijvoorbeeld. Of dat Jan Smit opeens de meest populaire zanger van Nederland is (dat heb ik ooit heel vreemd gevonden na een half jaar in Thailand te zijn geweest).
Nu wij net terug zijn van onze wereldreis, verbazen we ons ook weer over een aantal typisch Nederlandse gebruiken. De 7 meest opvallende dingen op een rij:
1. Koffie, koffie en nog meer koffie
Wij bezochten tijdens onze reis echte koffielanden zoals Colombia, Indonesië en Vietnam. Dit zijn de grootste koffieproducerende landen ter wereld! Alleen Brazilië ontbreekt nog, die staat op nummer 1. Maar ondanks dat we heel wat koffieplantages hebben gezien op reis, lijkt het alsof er geen volkje op aarde zoveel koffie drinkt als wij!
Dat is bijna waar. Wil je precies weten wie de grootste koffiedrinkers ter wereld zijn? Hier komt het:
1. Finland (9,6 kg per persoon per jaar, zo’n 2,6 kopjes per dag)
2. Noorwegen (7,2 kg per jaar, 1,9 kopjes per dag)
3. Nederland (6,7 kg per jaar, 1,8 kopjes per dag)
En hierna volgen de ‘overige’ 193 landen ter wereld. (Bron: Euromonitor).
Vergeet niet dat wij Nederlanders er tijdens koffietijd ook uitspringen om een andere reden; het beroemde Koekje bij de Koffie. Wanneer ben je voor het laatst op visite geweest zonder dat je een koekje of iets anders lekkers kreeg aangeboden? Typisch Nederlands dus! Wij hebben die lekkernijen wel gemist op reis…
2. Levensgenieters ondanks het weer
We leven dan misschien niet in een land waar de zon altijd schijnt; toch zijn Nederlanders echte levensgenieters. Bij de eerste zonnestraal zitten de terrassen bomvol. En zelfs op een frisse winterdag zitten we dik ingepakt in onze winterjas onder de warmtelamp op het terras. Of het nu dooit of vriest, en onze vingers er afvriezen zodra we ons najaars-biertje optillen, het maakt allemaal niets uit: zodra de zon schijnt móeten wij ervan genieten! Heerlijk is dat!
3. Plastic zakje? Betalen!
Dat was wel even wennen na thuiskomst; ergens in het afgelopen jaar hebben de winkels in Nederland plastic tassen in de ban gedaan. Overal waar je nu iets koopt, moet je je eigen plastic tas meenemen. Dat wisten jullie natuurlijk al een tijdje, maar wij niet. Wat een goede ontwikkeling! Je moet je er echter wel op instellen. Ondanks dat we voorheen ook meestal wel met onze eigen boodschappentas door de supermarkt struinden, moet dat nu ook bij kledingwinkels, de drogist en de groenteboer op de markt. Onze planeet is er in elk geval heel blij mee.
4. Nederland bestaat uit vierkantjes
Ben je ooit met het vliegtuig Nederland binnen gevlogen op een onbewolkte dag? Dan móet het je zijn opgevallen: Nederland bestaat van bovenaf uit vlakjes en vierkantjes. Weilanden die netjes omgeven zijn met sloten of prikkeldraad. Alles heel keurig georganiseerd. Dat is elders in Europa wel anders, laat staan in de rest van de wereld! Wij hebben natuurlijk maar een klein landje, dus alle grond wordt eerlijk verdeeld.
5. Plannen, plannen, plannen
Wist je dat Nederlanders echt ‘planners’ zijn? Nergens anders ter wereld organiseren mensen hun afspraken al zo ver van tevoren als in Nederland. Zo lijkt het althans. Volle agenda’s met ontmoetingen die vele weken voor de datum al genoteerd staan. En dan gaat het niet om werkbijeenkomsten, maar gewoon ‘een theetje drinken met die’ of ‘een hapje eten met die’. En heb je geen zin om mee te plannen? Dan heb je pech en zit je in het weekend waarschijnlijk in je eentje thuis, want je vrienden hebben hun agenda’s wél volgepland. Herken je dit?
6. Lekker op de fiets
Cliché maar waar; de fiets is ons belangrijkste bezit. Oke, dat is niet helemaal juist voor mensen die buiten de stad wonen. Maar in steden als Amsterdam is dat zéker zo en ook Veluwenaren, Friezen en andere plattelands- of dorpsbewoners stappen bij mooi weer regelmatig op de fiets. Nederland telt maar liefst 22,7 miljoen fietsen! Gemiddeld heeft elke Nederlander dus 1,3 fiets en doen we niets liever dan over onze 30.000 kilometer aan officiële fietspaden rollen. (Bronnen: Bovag en Nederland Fietsland).
7. Gezelligheid!
Typisch Nederlands: gezelligheid! Het is zelfs zó Nederlands dat er in geen enkele taal een correcte vertaling voor dit woord mogelijk is. Want wat vinden wij dan gezellig? Mensen kunnen gezellig zijn, of een restaurant, een feestje, een kop thee drinken bij de buren, een biertje met vrienden, samen een film kijken als het buiten regent, carnaval, het WK voetbal, héél Brabant is zelfs gezellig volgens de inwoners. Of gewoon een oliebol eten bij een oliebollenkraam rond oud en nieuw; ‘gezellig hè’. Leg dat maar eens uit aan een buitenlander. Wij kregen regelmatig de vraag “Wat zijn dan de criteria, wat maakt iets gezellig?” Tsja… dat weten alleen wij, de Nederlanders.
Kun jij nog meer gekke, typisch Nederlandse dingen bedenken die je opvallen als je terugkomt uit het buitenland? Zet ze dan hieronder in de comments!
14 reacties
voornamelijk kaas, snacks en de boterhammen als ontbijt! sinds ik rondreis in azie zijn dit de dingen die ik als meeste mis 🙂
Ja na een tijdje ga je dat inderdaad wel missen! Wij vonden onze boterhammen met kaas en hagelslag na thuiskomst weer heerlijk!
Er zijn overigens maar 195 erkende landen. Taiwan wordt vertegenwoordigd door China, dus staat niet officieel erkend. Check de Verenigde Naties!
Maar dat vinden wij zo zielig voor Taiwan… 😉
Nederlanders willen alles frituren. Sinds dit jaar is dat wat meer in de ban, maar over het algemeen frituren wij een hoop! Denk maar aan de hapjes die wij in de kroeg eten en de snackbar. Zelfs de olibollen maken wij thuis in de frituurpan!
Dat klopt, we zijn hartstikke fan van onze frikadellen, kroketten, bitterballen en kaassoufflés…
Overigens vonden wij Colombia nóg extremer als het op frituren aan komt, zelfs het brood ging daar in de frituurpan!
Het valt mij na elke reis weer op dat Nederlanders altijd overal over mee willen praten, zelfs al hebben ze er geen verstand van. Soms is dat leuk, soms heel irritant. Ik heb een rubriek “emigreren” en hoor dit ook van Nederanders die geëmigreerd zijn. Schijnt echt iets typisch Nederlands te zijn dus….
Haha dat klopt, we willen altijd onze mening geven en zijn dan ook meteen ‘lekker direct’. Echt een Nederlands karaktertrekje.
Pffff, en wat mij ook opviel – misschien dat het ligt aan het feit dat ik in Amsterdam woon – maar hoe ontzettend hip iedereen is én wil zijn. Oh én dat Nederlanders relatief veel minder openstaan voor praatjes met mensen die ze niet kennen. Waar tijdens reizen locals gek zijn op toeristen en graag met ze willen praten, zijn Nederlanders veel meer geneigd het echt bij ‘hun eigen cluppie’ te houden, en letterlijk in hun eigen kringetje te blijven staan in de kroeg. (En ik doe dr zelf vaak ook nog lekker aan mee hahah)
Klopt! Maar na een tijdje reizen in het buitenland verander je stiekem ook en merk je dat je daar meer voor open staat. Terug in de Hollandse kroeg hou je het echter gauw weer bij je ‘eigen clubje’ 😉
Na 7 maanden reizen viel mij op dat er in Nederland huizen zijn waarop bordjes hangen met de mensen of het gezin dat er woont! Voor het eerst in mijn leven was ik daarover verontwaardigd.
Haha ja dat klopt inderdaad Henk, nooit bij stil gestaan maar in het buitenland moest je soms al geluk hebben als je een huisnummer zag, laat staan de namen van de mensen die er wonen 🙂
Bloemen, deze pagina begint er mee. Nooit zoveel bloemen in en buiten huis gezien als in Nederland, en vergeleken met het buitenland voor weggeefprijzen. En vers!
Helemaal mee eens Wouter! Wij kunnen ons ook geen land herinneren waar je zoveel bloemenwinkels op de vierkante meter hebt 🙂